Ce inseamna server?
Toata lumea stie, probabil, ce inseamna Internet: acea colectie uriasa de echipamente legate intre ele in scopul schimbului de informatii sau servicii. Daca ar fi sa simplificam mult ideea de internet, am putea considera ca acesta este o retea de calculatoare in care fiecare nod (calculator) gazduieste informatii sau servicii ce pot fi accesate de publicul larg. Aceste calculatoare din internet poarta numele de servere.
In sens larg, un server este un dispozitiv (combinatie de hardware si software) care ofera servicii si/sau informatii utilizatorilor (clientilor).
O data cu notiunea de server apare si cea de arhitectura client-server, care se refera la un ansamblu format dintr-un dispozitiv server (furnizor de informatii) si un dispozitiv (calculator) client, conectate prin intermediul unei retele si care fac schimb de informatii. Cel mai comun exemplu al acestui ansamblu este dat de functionalitatea de partajare a fisierelor in retea (File Sharing). Spre exemplu, un calculator contine un folder partajat (share-uit) si un alt calculator copiaza folderul prin retea. In aceasta situatie, calculatorul care ofera folderul are functia de server iar cel care preia folderul – pe cea de client. Rolul de client/server nu este statornic in acest scenariu, oricare din cele doua calculatoare putand oricand sa detine oricare din functii. Asadar notiunea de server se aplica in momentul in care dispozitivul din retea (calculatorul) ofera informatii sau servicii.
Server web
Un tip particular de server, este server-ul web. Un server web este un sistem care gazduieste si ofera pagini web prin intermediul unei retele. De cele mai multe ori, termenul de server web desemneaza a aplicatie, un program care ruleaza pe calculatorul-server si care este responsabil cu primirea cerintelor de la utilizatori si transferarea paginilor web catre ei.
Ce inseamna site?
Paginile stocate pe un calculator-server si oferite publicului larg sunt grupate sub denumirea generica de site. Un site (denumit si website) este, asadar, o colectie de pagini web, interconectate, stocate pe un server web.
Deservirea paginilor
In momentul in care un server web primeste o cerinta de la un utilizator pentru o pagina, se verifica mai intai existenta acesteia. Daca pagina exista fizic pe server atunci este transmisa catre utilizator. Paginile returnate de un server web sunt de obicei in format HTML. Navigatoarele web (browserele) sunt capabile sa interpreteze codul HTML si sa afiseze informatiile intr-un mod usor de citit.
In imaginea de mai jos este reprezentata o comunicare tipica intre un server web si un client.
Deservirea unei pagini statice, fara interventia interpretorului
PHP
In lumea reala, paginile deservite de un server web sunt de cele mai multe ori modificate inainte de a fi transmise catre clienti. Exista situatii cand paginile cerute nici nu exista fizic pe calculatorul server si cu toate astea ele sunt construite si deservite la cerere.
Acest lucru este posibil gratie unor module sau aplicatii aditionale care functioneaza impreuna cu aplicatia de server web. Unul din aceste module este PHP.