Pe scurt, ce este PHP? Ca idee generala, PHP reprezinta un limbaj ce permite modificarea paginilor web inainte ca acestea sa fie transmise de server catre browserele utilizatorilor. PHP poate insera text intr-ul fisier HTML deja definit, poate defini un fisier HTML de la zero, poate sa afiseze o imagine sau sa redirectioneze utilizatorul catre alta pagina. In cadrul acestui proces, PHP poate consulta baze de date, fisiere externe sau orice alta resursa, poate trimite email-uri sau executa comenzi ale sistemului de operare.
Modul in care PHP modifica/defineste o pagina ce va fi afisata de browser este prin instructiunile scrise de programator si delimitate de etichetele <?php ?>. Astfel, orice se afla intre aceste tag-uri va fi executat de interpretorul PHP si inlocuit cu rezultatul executiei. Ce este in afara lor ramane neschimbat si este transmis catre browser. Spre exemplu, avem o pagina ca mai jos.
<html> <body> Azi e <?php print date( 'd.m.Y' ); ?> </body> </html>
Rezultatul va fi o pagina HTML ce va contine cuvintele “Azi e” si rezultatul codului PHP (in cazul acesta – data curenta). Codul HTML final, transmis de server in urma procesarii PHP este urmatorul:
<html> <body> Azi e 27.04.2021 </body> </html>
Codul PHP nu trebuie sa fie neaparat intercalat in pagina HTML. Secventa de mai jos produce o pagina similara celei de mai sus (in acest caz PHP produce o pagina HTML de la zero).
<?php print '<html><body>'; print 'Azi e' . date( 'd.m.Y' ); print '</body></html>'; ?>
Nota: interpretorul PHP nu este instalat implicit pe orice calculator. Pentru ca toate exemplele de pe site sa functioneze, trebuie sa instalati (manual) un interpretor. Vedeti sectiunea “Inainte de a incepe” pentru detalii.