Cu ce se ocupă serverele web pe internet?
Sunt foarte multe persoane familiare cu navigarea și vizualizarea paginilor web pe internet, dar au cunoștințe limitate despre aceste pagini web și cum funcționează ele în prealabil. Vom încerca să descriem cât mai sumar activitățile efectuate de serverul web în conformitate cu cererile clienților (programe, mașini virtuale, calculatoare).
Ce este mai exact un server web?
Folosind cunoștințe tehnice de bază, un server web poate fi definit ca un program de calculator care repartizează pagini web pe măsură ce acestea sunt solicitate. Computerul mașină pe care programul din computer îl rulează este numit server, iar aceste două referințe (server și program) sunt folosite în conversațiile noastre zilnice. Când cineva se așează la un computer și introduce o adresă web într-un browser ca Internet Explorer, Firefox sau Chrome, browserul trimite cererea către internet, cerând să vizualizeze pagina web găsită la acea adresă. Serverul web este programul sau mașina care răspunde acelei cereri și livrează conținutul paginii inapoi către acel utilizator.
Acest lucru poate fi realizat cu succes, deoarece fiecare computer sau dispozitiv care se conectează la internet conține un număr unic de identificare, numit și Adresă de Protocol a Internetului, sau Adresă IP, pe scurt. Această adresă este aceea care permite computerelor să se găsească unul pe celălalt și să comunice prin intermediul rețelelor. În concluzie, procesul se desfășoară după cum urmează:
Adresa URL a paginilor web în mediul online
Fiecare pagină de internet are o adresă unică, numită URL (Uniform Resource Locator). Ceva de genul „www.gabrielmilitaru.ro/l” este un exemplu de URL standard. Când un utilizator tastează acel URL într-un browser, mașina (computerul) pe care browserul rulează trimite o cerere către adresa IP a mașinii (computerului) care rulează pe serverul web pentru acea pagină, cerând tot conținutul găsit acolo, iar apoi îl trimite. De vreme ce serverul web primește acea cerere, acesta trimite conținutul paginii înapoi către adresa IP a computerului care cere acele informații. Browserul web traduce așadar conținutul primit în text, imagini, legături web, clipuri video etc prin afișarea paginii web a acelui website.
Trimitere date servere web folosind protocolul HTTP
Serverele Web pot fi încetinite uneori din cauza resurselor inadecvate care se află pe computerul pe care rulează sau din cauza suprasolicitării cu cereri într-un timp foarte scurt. In general, întregul proces se întâmplă atât de rapid, încât este greu de observat de către utilizatorii care navighează de pe o pagină pe alta. Datele care sunt transmise înainte și înapoi pe durata acestui schimb trebuie să se conformeze unui protocol specific, numit HTTP (HyperText Transfer Protocol), pentru fi asigurat faptul că toate paginile web și serverele comunica reciproc în mod eficient și fără erori.
Apache este cel mai comun software pentru serverele web care este folosit și astăzi, fiind programul care de fapt primește și răspunde cererilor de pagini. Software-ul open-source gestionează mai mult decât jumătate din website-urile existente în prezent – mulți dezvoltatori de aplicațiilor web și tehnologii folosesc Apache ca mediu standard atunci când se ocupă de lansarea produselor noi.
Pe locul al doilea se clasează Serviciile de Informatii de Internet IIS (Internet Information Services), lansate de către Microsoft, ce numără aproximativ 25% din totalitatea website-urilor, lăsând alte aplicații numeroase și mici pentru completarea nișei rămase.
Deși serverele web pot gestiona cereri de date și pentru alte protocoale, ca SMTP pentru Email sau FTP pentru Transferul de Fișiere și Stocare (file transfer and storage), acestea le vom descrie separat. Abilitatea lor este să răspundă cererilor paginilor web, care reprezintă forța care stă la baza menținerii și funcționării întregii rețele web mondiale.